İçeriğe Geç.
Önceki Blog
Şimdi Oku:
Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?
Sonraki Blog

Ayak Bakımı Nasıl Yapılır?

Ayaklar tıpkı cildimiz gibi bakıma ihtiyaç duyar. Özellikle kışın bot gibi ağır ayakkabılara, kalın çoraplara maruz kalan ayaklarımıza özen göstermemiz gerekir. Çünkü hava almadıklarında ve gerekli bakım yapılmadığında ayak mantarı gibi çeşitli bakteriyel rahatsızlıklar baş gösterebilir. Ayaklarda koku oluşumu da bakımı aksatmaktan meydana gelen bir durumdur. Onları sağlıklı hale getirip pürüzsüz olmasını istiyorsak mutlaka iyi bakmamız gerekir. Çoğu kişi bu bakımı kuaförlere pediküre gitmek gibi düşünür. Hâlbuki evde ayak bakımı yapmak oldukça kolay ve konforludur. Evinizden çıkmadan ya da büyük masraflara girmeden, kendinize özel malzemelerle hijyenik ortamda ayaklarınızı şımartabilirsiniz. Bazı kişiler ayaklarına bir kere bakım yaptıktan sonra ayakların buna alışacağını ve sürekli yapmak zorunda kalacaklarını düşünür. Aslında bu doğru değildir. Bakımdan sonra ayaklarınız tüm ölü hücrelerden arınıp daha sağlıklı ve yumuşak forma gelir. Sonrasında yapmadığınızda ayaklarınızdaki sertleşmeler sizin de gözünüze eskiye nazaran daha çok batar. Yani bakımdan sonra ayak daha kötü bir hale gelmez ya da sürekli yapmak zorunda kalmazsınız. Tavsiye edilen ise tabii ki cilt bakımı gibi düzenli periyotlarda ayakların nefes almasını ve yenilenmesini sağlamak. Evde ayak bakımı en kolay haliyle nasıl yapılır inceleyelim;

Ayaklarınızı yumuşatıp bakıma hazırlayın

Öncelikle kendinize geniş bir kap ayarlayın. Bunu ayaklarınızı içine sokacak şekilde ayarlayın. Dilerseniz ayak bakımı için özel pedikür kovalarından da edinebilirsiniz. Masaj yapma özelliği sayesinde ayaklarınız suyun içinde beklerken daha fazla rahatlamış olur. Yine de masaj özellikli olması elbette mecburi değildir. Evde fazladan sahip olduğunuz basit bir kovanın içine sıcağa yakın ılık su koyarak yaklaşık 20 dakika kadar beklemeniz gerekir. Bu şekilde ayaklar yumuşayıp bakıma hazır hale gelir. Su ne kadar soğuk olursa ayakların rahatlaması ve kendini bırakması o kadar geç olur. Tabii ki çok sıcak olması da ayaklara ve damarlara zarar verebileceğinden orta sıcaklıkta olmasına çok dikkat edilmeli.
ayak-bakimi-nasil-yapilir-ayaklarinizi-yumsatip-bakima-hazirlayin

Ayak cildinize uygun bakım yağı seçin

Yumuşayan ayaklarınızı temiz bir havluyla kurulayın. Şimdi sıra en eğlenceli adımlardan biri olan yağ ile masaj yapmaya geldi. Evde ayak bakımı yaparken herhangi bir bakım yağı kullanılabilir. Lavanta yağı rahatlatıcı etkisi ve keskin temiz kokusuyla ayaklar için de çok fazla tercih edilen bir yağ çeşididir. Ayakları rahatlatmanın yanında kötü bakterilerin üremesinin önüne geçer. Düzenli kullanımda ayak kokusu sorununuzun tamamen yok olması demektir. Antiseptik özellikler barındırdığı için ayak ve tırnak mantarı sorunlarında da lavanta yağı ilk akla gelenler arasındadır. Mantar tedavisinde kullanılacaksa günde 3 kere temiz ayak ve tırnağa sürülmesi gerekir. Ayak bakımı için lavanta yağını birkaç damla avucunuza aldıktan sonra masaj yaparak yedirmeniz yeterlidir. Eğer ayaklarınızda yaralar varsa yasemin yağı yaralar için iyileştirici etkisiyle öne çıkan bir bakım yağı çeşididir. Hem çok güzel kokan hem de faydalı olan bu yağı masaj yağı olarak kullanabilirsiniz. Sandal ağacı yağı da ayak bakımında kullanılan bir diğer yağdır. Strese de çok iyi geldiği için özellikle bu konudan muzdaripseniz rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Birkaç damla sandal ağacı yağını ayak tabanlarına ve ayak bileklerinize masaj yaparak yedirmek zihninizin rahatlamasına, stres seviyesinin düşmesine yardımcı olacaktır.

ayak-bakimi-nasil-yapilir-ayak-cildinize-uygun-bakim-yagini-secin

Tırnak bakımınızı yapın

Evde ayak bakımı yaparken tırnak bakımı yapmayı atlamamak gerekir. Tırnak bakımı nasıl yapılır hemen aktaralım. Masajla yağı iyice emen ayaklar ve tırnaklar bakım için hazır demektir. Tırnak bakımı yaparken çok fazla alete ihtiyacınız yoktur. Tırnak makası, törpü ve tırnak eti itici yeterlidir. Öncelikle eğer tırnağın boyutu çok uzunsa küt bir şekilde kesmek gerekir. Tüm parmaklardaki tırnaklar kesildikten sonra sıra törpüye geçer. Törpüyle yamuk olan kısımlar düzeltilir. Yumuşayan tırnak etleri ise ilgili aletle ya itilir yada temizlenir. Tırnak eti temizlenirken dikkatli olmak gerekir. Eğer kesilecekse derinden kesmemeye özen göstermelisiniz. Aksi takdirde kanamaya yol açabilirsiniz. Bu durumda ayak tırnaklarınız enfeksiyona açık hale gelmiş olur. Tırnaktaki etler ayak bakım yağı sayesinde yeterince yumuşamış olacağından kolayca çıkacaktır. Kesme, temizleme işlemi bittikten sonra besleyici ve güçlendirici tırnak yağı sürebilirsiniz. 
ayak-bakimi-nasil-yapilir-tirnak-bakiminizi-yapin

Topuk bakımınızı yapın

Ağırlığımızı en çok topuklarımız destekler. Bu yüzden onlara çok iyi bakmamız gerekir. Özellikle kış aylarında topuk çatlakları görülebilir. Ayak bakım yağı topuklar için de bakım niteliğindedir. Fakat topuk bakımı nasıl yapılır sorusuna detaylı cevap isteyenler için püf noktalarıyla bahsetmek daha doğru olur. Topuk törpüsü ya da topuk rendesi ölü derileri arındırır. Eğer topuklar haddinden fazla sertse, uzun zamandır ayak topuk bakımı yapılmadıysa topuk rendesi daha iyi bir seçim olabilir. Tam olarak rende gibi olduğu için bu ismi almıştır. Kullanımı zor değildir. Eğer topuktaki çatlaklar ileri seviyede değilse topuk törpüsü ya da ponza taşı kullanılabilir. Ponza taşı doğal bir taştır ve kendiliğinden tırtıklı yapısı ölü deriyi ciltten uzaklaştırır. Ayak bakımı yaparken topukları atlamak zaman içerisinde bu bölgede bazı olumsuzluklara sebep olabilir. Bu adım da bittikten sonra pamuk gibi ayaklara merhaba diyebilirsiniz.

ayak-bakimi-nasil-yapilir-topuk-bakiminizi-yapin

 

 Ayak Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Ayak bakımı her hafta yapılacak bir şey değildir. Ayda bir kere olacak şekilde yapmak ayakların bakımlı olması için yeterlidir. Eğer nasır gibi çeşitli sertlik sorunları yaşıyorsanız ayak bakımı vaktiniz gelene kadar her gün ayağınızı nemlendirmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede bakım yaparken birkaç seans sonrası nasırlar ponza taşıyla rahatlıkla düşecektir. Piyasada çok farklı çeşitlerde ayak bakım kremi vardır. İçeriğinde üre olan ayak kremi çeşitleri yenileyici etkiye sahiptir. Ayak derisinin temizlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız bu içerikte bakım kremi tercih edebilirsiniz. Ayaklarınızda koku sorunu varsa koku giderici sprey yada kremler temin edebilirsiniz. Düzenli kullanımda etki eden bu ürünleri kullanım şekline uygun olarak sürmek gerekir. Evde ayak bakımı bu kadar kolaydır. Siz de dışarı çıkmak zorunda olmadan ve kimseye mecbur kalmadan kolayca ayak ve tırnak bakımı yapabilirsiniz.

 ayak-bakimi-nasil-yapilir-ayak-bakiminda-dikkat-edilmesi-gerekenler

Sepet

Kapat

Sepetiniz Şu Anda Boş

Alışverişe Başla

Seçenekleri seçin

Kapat